Kender du de 3 elementer i Self-Compassion?

De tre elementer i Self-Compassion som de er blevet defineret af Kristin Neff. den amerikanske forsker, der har studeret self-compassion siden 2003.

  1. MINDFULNESS

  2. VENLIGHED OVER FOR DIG SELV

  3. FÆLLES MENNESKELIGHED

1. MINDFULNESS


Vi møder følelserne som de er

Self-compassion indebærer også at have en velafbalanceret tilgang til vores negative følelser, så de hverken bliver undertrykt eller overdrevet. Denne velafbalanceret holdning stammer fra processen med at relatere personlige oplevelser til de oplevelser som andre, der også har det svært , oplever.

På den måde sætter vi vores egen situation i et større perspektiv.

Det stammer også fra vores villighed til at observere vores negative tanker og følelser med åbenhed og klarhed, så at de bliver rummet med bevidst opmærksomhed (mindfulness).

Mindfulness er en ikke-dømmende, imødekommende sindstilstand hvor vi observerer tanker og følelser som de er uden at prøve at undertrykke eller benægte dem.

Vi kan ikke ignorere vores smerte og være medfølende og forstående på samme tid.

På samme måde forudsætter mindfulness at vi ikke over-identificerer os med tanker og følelser, så vi bliver revet med eller fejet af banen af en negativ reaktion.

 

2. VENLIGHED OVER FOR DIG SELV


Det er menneskeligt at fejle

Self-compassion betyder at være varm og forstående mod os selv, når vi har det svært eller føler os utilstrækkelige fremfor at ignorere vores smerte eller piske os selv med selvkritik.

Mennesker der er forstående og medfølende med sig selv er godt klar over at det uundgåeligt at være uperfekt, at begå fejl og at opleve at livet er svært.

Og derfor er de tilbøjelige til at være nænsomme og venlige mod sig selv når de møder smertefulde oplevelser i stedet for at blive vrede når livet ikke opfylder de fastsatte idealer.

Mennesker kan ikke altid blive eller få præcis det de ønsker.

Når vi benægter virkeligheden som den er eller kæmper imod stiger den psykiske smerte i form af stress, frustration og selvkritik.

Når vi accepterer denne virkelighed med sympati og venlighed vil vi opleve en større følelsesmæssig ro i sindet.

 

3. FÆLLES MENNESKELIGHED


Vi er alle i samme båd

Frustrationen over at tingene ikke går præcis som vi ønsker det bliver ofte fulgt af en irrationel, men udbredt følelse af isolation – som om jeg er det eneste menneske der har det svært eller begår fejl.

Alle mennesker lider nu og da. Indbegrebet af at være menneske er at være dødelig, sårbar og uperfekt.

Derfor indebærer self-compassion-begrebet at indse at lidelse og personlig utilstrækkelighed er en del af den fælles oplevelse af at være menneske – noget som vi alle sammen kommer ud for og ikke bare noget der kun sker for ”mig”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Kategorier