Hvad er Self-Compassion?

self-compassion3Self-Compassion betyder, at vi møder og rummer os selv med medfølelse, omsorg, venlighed, varme og forståelse.

At vise self-compassion er ikke anderledes end at have compassion for andre.

For at have compassion for andre må du for det første være opmærksom på, at de andre har det dårligt.

For at have compassion for andre må du for det første være opmærksom på, at de andre har det dårligt.

Hvis du f.eks. ignorerer en hjemløs på gaden, mærker du ikke, hvor svært det er at være ham eller hende.

For det andet betyder compassion, at du bliver følelsesmæssigt berørt af andres lidelse og smerte, at dit hjerte mærker deres smerte.

Når det sker, mærker du varme, omsorg og behovet for at hjælpe den, der har svært.

Compassion betyder også at vise andre forståelse og venlighed, når de begår fejl i stedet for at dømme eller latterliggøre dem.

Endelig betyder det at have medfølelse med en anden (ikke at forveksle med medlidenhed), at du indser, at smerte, fiasko og uperfekthed er en del af det at være menneske. En erkendelse af at alle mennesker nu og da oplever smerte i livet.

Self-compassion betyder at vise samme venlighed og omsorg over for dig selv, når du har det svært, når du begår fejl eller opdager noget ved dig selv, som du ikke bryder dig om.

Self-compassion betyder at vise samme venlighed og omsorg over for dig selv, når du har det svært, når du begår fejl eller opdager noget ved dig selv, som du ikke bryder dig om.

I stedet for bare at lukke ned og ignorere din smerte, så prøv at stoppe op og sige til dig selv “det er rigtig svært lige nu”, hvordan kan jeg i dette øjeblik vise forståelse og omsorg  for mig selv?

I stedet for at dømme og kritisere dig selv for dine mangler og utilstrækkeligheder, så betyder self-compassion, at du møder dig selv med venlighed og forståelse, når du begår fejl eller dummer dig.

Måske vil du gerne lave nogle forandringer i dit liv, være sundere, gladere og mere tilfreds med dit liv, men disse ændringer skal du gøre, fordi du holder af dig selv og ikke fordi du er værdiløs og utilstrækkelig som du er.

Måske er det allervigtigste, at self-compassion hjælper dig til at erkende og accepterer din menneskelighed – og husker det gamle ordsprog, at “Det er menneskeligt at fejle”.

Tingene går ikke altid den vej, vi ønsker de skal gå. Du vil møde frustrationer, du vil lide tab, du vil lave fejl og du vil løbe panden mod en mur. Det er et vilkår ved at være menneske. En virkelighed, som vi mennesker deler med hinanden.

Jo mere du åbner dit hjerte for virkeligheden i stedet for konstant at kæmpe imod, jo mere vil du være i stand til at føle kærlighed og omsorg for dig selv og alle de medmennesker, du oplever livet sammen med.

Oversat og tilpasset fra www.self-compassion.org

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Kategorier